Kuchnia

Naleśniki na słono

Naleśniki z szpinakiem i żółtym serem:

00:45
1 porcja
bardzo prosty
SKŁADNIKI
Naleśniki:

250 gram mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
Farsz:

2 średnie cebule
ok. 200 mrożonego szpinaku (w liściach)
30 dag żółtego sera
2 ząbki czosnku
1 łyżka gałki muszkatołowej

Naleśniki: wszystkie składniki miksujemy. Ciasto powinno być gładkie o konsystencji śmietany. Wylewany cieniutko na patelnię (bez tłuszczu) i smażymy do osiągnięcia rumianego koloru.

Farsz: cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie już podsmażona, dokładamy do niej mrożony szpinak, ciągle mieszamy. Posypujemy gałką muszkatołową oraz dodajemy rozgniecione ząbki czosnku.

Na sam koniec dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Mieszamy do rozpuszczenia sera. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i składamy w trójkąt (na pół a potem znów na pół). Przygotowane naleśniki obsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation