Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

pyszne trio: czekoladowe ciasto z kremem i musem truskawkowym

składniki na ciasto czekoladowe:
50 g czekolady gorzkiej
140 g cukru
150 g maki
20 g kakao
1 jajko
1/2 szkl mleka
1/4 szkl oleju
1/2 szkl śmietany 18%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

wykonanie:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w gorącym mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę w mleku, miksujemy i dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21×26 cm). Pieczemy w 160 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Gdyby środek za bardzo wyrósł, wyrównujemy ścinając nożem.

składniki na masę budyniową:
1 budyń waniliowy
1/2 l mleka
140 g cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła



wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń oraz mąki i dodajemy do gotującego się mleka z cukrem. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy do połączenia się składników.

wierzch ciasta:
600 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 szkl wody

wykonanie:
Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Na gotowe ciasto czekoladowe wykładamy masę budyniową, rozprowadzamy dokładnie do brzegów blaszki, następnie wylewamy tężejący mus z galaretką i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation