Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto z truskawkami i galaretką na czekoladowym spodzie - Buszująca w kuchni
Składniki

Czekoladowy spód:

gorzka czekolada, 90 g
rum, 30 ml
kakao, 10 g
masło, 60 g
cukier, 40 g
woda, 30 ml
jajka (M), 3 sztuki
mąka pszenna, 15 g
Masa:

śmietana kremówka (30%), 350 ml
śnieżka, 30 g
cukier puder, 40 g
żelatyna, 1 łyżeczka
wrzątek, 1 łyżka
truskawki, 300 g
Galaretka:

galaretka truskawkowa, 40 g
wrzątek, 250 ml
truskawki do ozdoby

Sposób przygotowania

Do metalowej miski wrzucić połamaną czekoladę, rum, kakao, masło pokrojone na mniejsze kawałki, 20 g cukru i wodę. Do małego rondelka wlać wodę (1-2 cm) i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Umieścić na nim miskę ze składnikami. Pozostawić do całkowitego rozpuszczenia czekolady i masła. Połączyć wszystkie składniki. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Żółtka ubijać do momentu, aż staną się puszyste i zmienią kolor na jaśniejszy. Dodać do masy czekoladowej. Następnie połączyć z przesianą mąką. Białka z solą ubijać mikserem. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna bardzo delikatnie połączyć ją z masą czekoladową. Następnie przelać do foremki o średnicy 20 cm posmarowanej masłem. Wyrównać powierzchnię.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem. Piec około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać śnieżkę i cukier. Chwilę miksować. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Przestudzić. Dodać 2 łyżeczki ubitej śmietany i wymieszać. Następnie połączyć z masą. Połowę truskawek pokroić na mniejsze kawałki i dodać do śmietany. Całość wyłożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie na wierzchu ułożyć truskawki pokrojone w plasterki.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Wystudzić. Kiedy zacznie delikatnie gęstnieć wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, aby stężała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation