Kuchnia

Pyszności

Panna cotta:

500 ml śmietany 30%
4 czubate łyżki cukru
laska wanilii
1,5 łyżeczki żelatyny
Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy ziarenka a następnie przekładamy do garnka ze śmietanką. Ja dodatkowo wrzuciłam pozostałą część wanilii, żeby oddała swój aromat podczas gotowania, po czym wyciągamy i wyrzucamy. Całość na wolnym ogniu gotujemy 10 minut ciągle mieszając. Po tym czasie żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody wody. Gdy się rozpuści wlewamy troszkę gorącej śmietanki mieszamy i przelewamy do rondelka. Taką masę przelewamy do połowy szklanek, tak by uzyskać 4 porcje. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy mus.

Mus truskawkowy:

250 ml zmiksowanych truskawek
1,5 łyżki żelatyny
cukier do smaku.
Do zmiksowanych truskawek dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Gdy się rozpuści wlewamy trochę truskawek i szybko mieszamy, po czym przelewamy do pozostałych truskawek. Gotowy mus przelewamy do szklanek z panna cottą i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation