Nauka i natura

Lunch, szkoła

SKŁADNIKI
250 g mrożonego szpinaku
3 jajka
250 ml mleka
2 łyżki roztopionego masła
150 g twarożku śmietankowego
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, bazylia, pietruszka)
kilka porzeczek
100 g mąki pszennej
przyprawy: pieprz i sól do smaku

Rozmrożony szpinak zalej wrzątkiem, odcedź i zalej zimną wodą. Dokładnie odciśnij szpinak z wody.
Szpinak zmiksuj dokładnie malakserem z ziołami, solą, żółtkami i mlekiem. Dodaj mąkę i wymieszaj. Po chwili dodaj jeszcze masło. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeżeli jest zbyt gęste, dolej wody.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Smaż naleśniki na rozgrzanej i suchej patelni. Gotowe naleśniki posmaruj serkiem wymieszanym do smaku z solą i pieprzem, a następnie zwiń w rulony.
Do zrobienia 3 ślimaków potrzebujesz 2 zrolowanych naleśników, 6 porzeczek i 6 kawałków gałązki od pietruszki. Naleśniki przekrój na pół, jedną połówkę pokrój na 3 plastry – to będą muszle. Muszelkę przyklej do tułowia odrobiną twarożku. Z gałązki pietruszki i porzeczek zrób ślimakowi czułki i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation