Nauka i natura

Lunch, szkoła

SKŁADNIKI
150 g czekolady
150 g masła
2 duże jajka
170 ml mleka
30 g kakao
300 g mąki
190 g cukru brązowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru waniliowego


Piekarnik nagrzej do 190°. Masło rozpuść na małym ogniu i odstaw do ostygnięcia. Posiekaj czekoladę.

Zmiksuj mleko z jajkami. Przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodaj do mąki cukier.


Do suchych składników dodaj mleko z jajkami i masło. Lekko zamieszaj miotełką i od razu dodaj czekoladę. Ciasto nie powinno być zbyt dokładnie wymieszane.

4
Do wyłożonej papilotkami formy na muffiny wyłóż łyżką do lodów porcje ciasta. Łyżkę wcześniej posmaruj olejem – ułatwi to nakładanie. Wstaw muffiny do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min. Po upieczeniu wyciągnij je z piekarnika i ostudź na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation