Nauka i natura

Lunch, szkoła

Składniki:

Ciasto drożdżowe

400 g mąki pszennej
ok 15 g drożdży
1 jajko
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Ciasto maślane

150 g mąki
100 g masła

Wykonanie

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem - odstawić by zaczęły robić.Do miski wsypać mąkę ,jako,jogurt,sól oraz zaczyn .Wszystko połączyć i pozostawić ,aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie połączyć mąkę z masłem i dobrze wyrobić.
Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego połączyć je z ciastem maślanym ,dokładnie wyrobić ,rozwałkować na ok 1,5-2 cm i wykrawać np. szklanką krążki.Następnie kieliszkiem wyciąć podwójną ilość krążków na noski i uszy .Dokleić za pomocą białka,dodać oczy i ,,dziurki''w nosie np.pieprz.
Bułeczki odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia
Posmarować roztrzepanym jajkiem
Piec ok 20-25 minut w temp. 185 st C .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation