Kuchnia

Mięso

Pierś indyka z ziemniakami czosnkowymi i marchewkami:

Ziemniaki czosnkowe:

Dowolną ilość ziemniaków obierz i nastaw do gotowania w lekko osolonej wodzie. Do garnka z wodą dodaj kilka ząbków czosnku. Ja na 4-5 dużych ziemniaków daję 3 ząbki czosnku. Jak ziemniaki się ugotują ugnieć je lub najlepiej zmiksuj na jednolitą masę bez grudek. Dodaj podczas miksowania odrobiny mleka i opcjonalnie łyżkę masła.

Indyk

Lub pierś kury. Rozgrzej patelnię bez żadnego tłuszczu. Na to połóż pierś indyka i trzymaj dosłownie kilka chwil na każdej stronie. Mięso bardzo szybko się zarumieni, będzie idealne w środku. Tłuszcz naprawdę nie jest potrzebny. Mięso się nie przypali. Z przypraw sól i pieprz są wystarczające.

Marchewki

Zagotuj wodę z odrobiną soli. Marchewki obierz i pokrój na dowolną wielkość. Ja preferuję malutkie marchewki. Są dość słodkie i nie wymagają dużo przypraw. Gdy woda zagotuje się wrzućcie marchewki i trzymajcie palnik na wysokim poziomie. Po 4-5 minutach sprawdź czy są już miękkie. Powinne byś idealne. Wylej je do cedzaka i zalej zimną wodą. Nie obawiajcie się , takie hartowanie marchewek jest dobre. Warzywo zachowa kolor, spójność. Teraz pokrój natkę pietruszki. W tym samy garnku w którym gotowałaś marchewkę rozpuść łyżkę masła. Gdy masło będzie już płynne wrzuć do garnka marchewkę i natkę pietruszki. Przykryj garnek i intensywnie poruszając garnkiem mieszajcie marchewkę . Po 2 minutach marchewka będzie gorąca. Od razu nakładaj na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation