Design

Design

Tort- boisko z kremem czekoladowym - SKŁADNIKI:
Biszkopt:
7 jajek,
1i1/3 szkl. cukru,
1i1/2 szkl. maki pszennej,
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
250g masła,
100g gorzkiej czekolady,
70g mlecznej czekolady,
żółtko,
laska wanilii,
łyżeczka gorącej wody,
łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
1/2 szkl. herbaty z cytryną do nasączenia
Wierzch:
250g śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
1 op. śmietan-fix,
szczypta żółtego i zielonego barwnika spożywczego,
5 łyżek zielonych wiórków kokosowych,
lukier do dekoracji,
piłkarzyki +piłka do dekoracji
Tort- boisko z kremem czekoladowym - PRZYGOTOWANIE:
1. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm lub do specjalnej formy w kształcie boiska. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. 2. Czekolady połamać na kawąłki, stopić na parze, następnie przestudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodać żółtko oraz nasiona z laski wanilii. Kawę rozpuścić w łyżeczce gorącej wody (można to pominąć jeśli ktoś chce), dodać do utartego masła. Na koniec powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Utrzeć na jednolitą masę. Herbatą nasączyć wszystkie warstwy biszkoptu, następnie przełożyć kremem. 3. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fix. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać szczyptę żółtego barwnika, do drugiej szczyptę zielonego. Boki tortu posmarować żółtą śmietanką. Górę tortu posmarować zieloną śmietanką. Przy pomocy lukru namalować boisko oraz bramki. Posypać zielonymi wiórkami kokosowymi. Ustawić piłkarzyki oraz piłkę (mogą być jadalne). Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation