Design

Design

Ciasto ambasador
Składniki na blaszkę o wymiarach 22x36 cm

Biszkopt:



* 3 duże jajka

* 1/2 szklanki cukru

* 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

* 2 łyżki wody

* 2 łyżki oleju



Baza masy:



* 1 litr mleka

* 2 budynie waniliowe z cukrem

* 1 kopiata łyżka mąki pszennej

* 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

* 6 łyżek cukru

* 3 żółtka

* 2 kostki (400g) miękkiego masła dobrej jakości

* 2 kopiate łyżki cukru pudru



Do masy jasnej:



* 1 puszka brzoskwiń

* 2 łyżki spirytusu



Do masy ciemnej:



* 3 łyżki kakao

* 3 łyżki wrzątku

* 100 g posiekanych orzechów włoskich

* 100 g rodzynek

* 100 g mlecznej czekolady

* skórka otarta z połowy sparzonej pomarańczy



Polewa:



* 100 g gorzkiej czekolady

* 10 łyżek mleka

* 2 łyżki masła



Jajka ubijamy z cukrem przez około 10 minut na jasną, puszystą masę. Kiedy masa stanie się jasna i puszysta dodajemy wodę oraz olej, a następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę i miksujemy na najniższych obrotach tylko do chwili połączenia się składników.

Spód formy (bez boków) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut (do suchego patyczka). Z przestudzonego biszkoptu zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy go w formie.

(Jeśli podczas pieczenia biszkopt zbyt mocno wyrósł, można na nim położyć deskę z książką).

Szklankę mleka łączymy z budyniami, żółtkami i mąką i ubijamy do momentu, aż znikną wszystkie grudki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Przygotowujemy budyń, który przykrywamy folią (aby nie powstał kożuch) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (ok. 10 minut) a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu, cały czas mieszając. Kiedy masło połączy się z budyniem, dodajemy spirytus i jeszcze chwilę mieszamy.

Masę budyniową dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy zalane wrzątkiem (i dokładnie rozmieszane) kakao ze skórką pomarańczową, orzechy, rodzynki i posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę. Do drugiej pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie.

Masę kakaowo bakaliową wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Kiedy masa odrobinę stężeje, wykładamy na nią masę z brzoskwiniami i ponownie wyrównujemy wierzch. Po około 3-4 godzinach przygotowujemy polewę.

Mleko podgrzewamy z masłem, a następnie dodajemy do nich połamaną czekoladę. Mieszamy do chwili, aż czekolada się rozpuści a polewa będzie gładka i błyszcząca. Odrobinę przestudzoną polewę przelewamy na ciasto i chłodzimy do momentu, aż polewa zastygnie.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation