Design

Design

tort czekoladowo-kawowy z nutka cytryny

Tortownica o śr. 18 cm:

Blaty:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody

Do nasączenia:

filiżanka espresso,
2 łyżki koniaku (użyłam ekstraktu waniliowego)

Krem:

1/2 l śmietany 30% (użyłam 36%),
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
1 galaretka cytrynowa

Polewa:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
125 ml śmietanki 30% lub 36%

Blaty: białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania wsypuj porcjami cukier. Do piany dodaj stopniowo żółtka roztrzepane z wodą i mąkę wymieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie porcje. Piecz kolejno w posmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 18 cm, w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 30 minut. Upieczone, ostudzone blaty przekrój na pół.

Nasączenie: ostudzoną kawę wymieszaj z ekstraktem. Mieszanki użyj do nasączenia blatów.

Krem: galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Pozostaw do ostygnięcia, ale uważaj, żeby nie zastygła. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem, dodaj kawę i tężejącą galaretkę. Wymieszaj dokładnie i od razu przełóż kolejne warstwy tortu.
Na polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Gotową polewę rozsmaruj na torcie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation