Kuchnia

Mąka, makarony

Racuchy na serku homogenizowanym

Składniki: (8-10 sztuk racuszków)

220 g serka homogenizowanego waniliowego (1 serek danio XXL)
2 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

sos truskawkowy

250 g truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Jajka wymieszać z serkiem. Dodać mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko ponownie dobrze wymieszać lub zmiksować. Masa powinna być dosyć gęsta.

Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej lub olej z masłem). Łyżką nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu (ok.1,5 minuty z każdej strony).

Usmażone racuszki układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Chwilę studzić. Podawać z cukrem pudrem lub sosem truskawkowym.

Sos truskawkowy

Truskawki rozgnieść widelcem. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Makę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do truskawek i zagotować. Sos odstawić z ognia i wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation