Kuchnia

Mąka, makarony

Kluski kładzione marchewkowe

Składniki:
• 2 duże marchewki
• 3 duże ząbki czosnku
• 1-2 jajka (jak duże to wystarczy jedno)
• 2,5 szkl. mąki (szkl. poj. 250ml)
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka masła
• 1 łyżeczka cukru


Marchewkę umyć i oskrobać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę i czosnek przełożyć do rondla, wlać ok.100ml wody, dodać sól, masło i cukier, dusić na malutkim ogniu aż marchewka będzie zupełnie miękka. Następnie zmiksować na papkę, wystudzić.

Do purre z marchwi wbić jajka, wymieszać, powoli dosypywać mąkę intensywnie wyrabiając łyżką aż uzyskamy gęste, kleiste ciasto.

W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Małą łyżeczkę zanurzamy we wrzątku a następnie nabieramy nią po niewielkiej ilości ciasta (ok.1/2 łyżeczki) i wrzucamy do wrzącej wody. Przed każdorazowym nabraniem ciasta łyżeczkę (ten koniec którym nabieramy ciasto) zanurzamy na moment w gorącej wodzie. Po włożeniu wszystkich klusek mieszamy zawartość garnka i zagotowujemy, gotujemy jeszcze 2 min. i odcedzamy.

Takie kluseczki podajemy do gulaszu albo innych dań z sosem. Jeśli do duszenia marchewki nie dodamy czosnku to powstałe kluski możemy podać na słodko, ze śmietanką i twarogiem.

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/13239/kluski-kladzione-marchewkowe.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation