Kuchnia

Naleśniki, pierożki

Pannukakku, pieczony naleśnik


[ przepis Malwiny]

składniki na 2-3 porcje

3 jajka ( moje były raczej małe)

0,5 l mleka

1 szklanka mąki

1/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki rozpuszczonego masła ( ostudzone)

szczypta soli



Jajka ubiłam lekko z solą, dodałam mleko i dodawałam po łyżce mąki. Całość energicznie ubijałam trzepaczką, aby nie powstały żadne grudki. Na koniec dodałam cukier. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam ciasto do foremki. Ciasto jest rzadkie, ale takie ma być. Naleśnika piekłam w temperaturze 220°C przez prawie 40 minut. W czasie pieczenia rzeczywiście rośnie, by po wyjęciu z pieca opaść, ale w tym też tkwi jego urok.

Taki naleśnik jak i jego inni kuzyni smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation