Kuchnia

Naleśniki, pierożki

NALEŚNIKI Z SERKIEM WANILIOWYM, MALINAMI I POLEWĄ JAGODOWĄ
Składniki na ciasto naleśnikowe ( na 3 porcje):

3 jajka
13 dag mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 łyżki cukru
½ szklanki mleka
¹⁄³ szklanki wody



Składniki na nadzienie:

ok. 200g serka waniliowego
ok. 150 g malin
Polewa jagodowa:

¾ szklanki czarnych jagód
cukier do smaku

dodatkowo:

listki melisy do ozdoby
olej do smażenia

Wykonanie polewy jagodowej:

Opłukane i osiąknięte z wody jagody mieszamy z cukrem. ¼ ilości jagód miksujemy i zalewamy nimi pozostałe jagody.

Wykonanie naleśników:

Do naczynia o pojemności ok. ¾ l wbijamy jajka, dajemy cukier, sól, mąkę pszenną i miksujemy. Wlewamy kolejno mleko, wodę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na niewielkiej ilości oleju na małej patelni ( średnica 16 cm) wlewamy porcjami ciasto tylko tyle , aby pokryć dno. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Każdy naleśnik smarujemy serkiem i składamy dwukrotnie na pół. Układamy na talerzu po 4 naleśniki. Po brzegach wtykamy maliny. a wierzch polewamy jagodami. Ozdabiamy listkami melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation