Kuchnia

Naleśniki, pierożki

Czekoladowe placuszki z suszoną śliwką

czas przygotowania: do 20 minut

8 suszonych śliwek
1 całe jajko
1 i 1/2 szklanki mleka (moja szklanka ma poj. 200 ml)
3 łyżki oleju
1 łyżka miodu -bardzo pełna łyżka;)
szczypta soli
2 łyżki ciemnego, mocnego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki (moja szklanka ma poj. 200 ml)
olej, masło lub ghee do smażenia placuszków
Suszone śliwki w miarę drobno siekam.

Do miski wbijam jajko, dodaję mleko, olej, miód i sól. Dokładnie mieszam i kiedy składniki są już dobrze połączone dodaję kakao, proszek do pieczenia –mieszam, a następnie mąkę i ponownie dokładnie mieszam. Kiedy ciasto jest gotowe tj. gładkie i bez grudek, dodaję posiekane śliwki i… mieszam po raz ostatni:)

Rozgrzewam patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażę placuszki. Ja kładę na gorącą patelnię po 1 łyżce ciasta, zachowując odstępy, bo lekko urosną. Czasem przygotowuję je metodą beztłuszczową i wówczas powstają takie fajne, chlebkowe słodkie placuszki:)

Gotowe przekładam na metalową kratkę do odparowania i przestygnięcia. Podaję takie jeszcze lekko ciepłe –z kremem czekoladowym, dżemem z czarnej porzeczki (lub ew. innym), serkiem waniliowym i wiórkami tartej czekolady lub po prostu z… masłem:)

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation