Kuchnia

Naleśniki, pierożki

Knedle z truskawkami i sosem waniliowym

Składniki

Sos:

kremówka (30%), 250 ml
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 10 g
Ciasto:

ziemniaki, 1 kg (po obraniu)
jajka, 4 sztuki
mąka pszenna, 500-550 g
mąka ziemniaczana, 1-2 łyżki
cukier i sól, po szczypcie
Dodatkowo:

truskawki, około 1 kg

Sposób przygotowania

Kremówkę z cukrem gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia. W tym czasie sos zgęstnieje.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Kiedy przestygną przecisnąć przez praskę. Połączyć z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne i lepkie dodać więcej mąki.
Uformować wałek o średnicy ok. 4 cm. Następnie pokroić w 1-2 centymetrowe plastry.
Każdy delikatnie spłaszczyć. Położyć truskawkę (średniej wielkości w całości, duże przekroić na pół). Zlepić boki i forować kulkę. W ten sposób postępować z pozostałymi składnikami do ich całkowitego wyczerpania.
Zagotować wodę w dużym garnku. Lekko osolić. Wrzucać po 5-7 sztuk. Gotować po 4-6 minut od momentu wypłynięcia. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na sitko. Kiedy ociekną ułożyć na talerzu i polać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation