Kuchnia

Naleśniki, pierożki

Naleśniki snickersy

Składniki:
2 jajka
1 szklanka maślanki naturalnej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki wody mineralnej (gazowanej)
1/5 szklanki oleju
Dodatki:
masło orzechowe
solone prażone orzeszki ziemne
100 g. serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
W misce porządnie ubijam trzepaczką maślankę, cukier waniliowy i jajka, a gdy masa jest puszysta, stopniowo wsypuję mąkę. Ubijam dalej, wlewam wodę i olej. Odstawiam ciasto na 5 minut, po czym smażę naleśniki. Uwaga - szybko się rumienią, trzeba ich pilnować. Przewracam, podważając brzegi łopatką- potem już łatwo obrócić naleśnika.
Serek mascarpone ucieram z cukrem pudrem na krem. Usmażone naleśniki smaruję masłem orzechowym, a następnie kremem z serka.Posypuję posiekanymi orzeszkami, składam w trójkąt. Przed podaniem oprószam pudrem i posypuję orzeszkami.
Przepis autorski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation