Kuchnia

Gluten Free

MangoPapaja: Bezglutenowa granola
Składniki:
•2 szklanki płatków ryżowych
•1 szklanka mieszanki orzechów: u mnie zazwyczaj są to włoskie, laskowe, migdały, nerkowca, orzechy brazylijskie
•3-4 łyżki pestek słonecznika
•5-6 łyżek siemienia lnianego
•1 łyżka cynamonu
•3 łyżki miodu- u mnie lipowy
•1 szklanka mieszanki suszonych owoców- u mnie standardowo żurawina, śliwka, morela, daktyle
•dodatkowo: jogurt naturalny, mleko, owoce do podania
Orzechy siekamy. Płatki ryżowe mieszamy z posiekanymi orzechami, pestkami słonecznika, siemieniem lnianym, cynamonem oraz miodem. Całość wkładamy do żaroodpornej formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie naszą mieszankę studzimy, mieszamy z posiekanymi suszonymi owocami i przekładamy do słoika lub innego pojemnika.
Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym/mlekiem i owocami.

Po więcej bezglutenowych przepisów zapraszam na bloga! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation