Kuchnia

Dżemy, przetwory

Chutney truskawkowy

Składniki na 2 słoiki:
1 kg truskawek
100 g cukru brązowego
50 ml octu
skórka otarta z limonki
sok z 1 limonki
1 łyżka ziaren musztardowca (czarnej gorczycy)
1 łyżka zmielonego kuminu
1/2 łyżeczki ziaren kuminu
1 łyżka startego imbiru
2 łyżeczki płatków chili
sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w niedużym garnku z grubym dnem, doprowadzić do bulgotania i gotować na niedużym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie doprawić do smaku solą lub większą ilością chili.
Następnie gorący chutney przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoików i dokładnie zakręcić każdy słoik. Słoiki ułożyć na blasze do pieczenia, wsunąć do zimnego piekarnika i rozgrzać piekarnik do 110 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę zacząć odmierzać 25 minut, po upływie których należy wyłączyć piekarnik i pozwolić wystygnąć słoikom w środku. Kiedy słoiki wystygną można je wyjąć, odłożyć na półkę do spiżarni i wyjadać chutney zimą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation