Kuchnia

bezglutkowo

Bez okruszka – przepisy bezglutenowe » Gołąbki wegańskie z kaszą gryczaną i grzybami

200 g kaszy gryczanej
1 kapusta włoska
1 duża cebula
10 g suszonych grzybów
0,5 litra domowego bulionu warzywnego
1 łyżka oleju rzepakowego
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego lubczyku
sól
pieprz

W wersji niewegańskiej możesz do przestudzonego farszu dodać 1 roztrzepane jajko. Farsz będzie wtedy bardziej zwarty.

1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i mocz przez godzinę. Po namoczeniu odcedź je i posiekaj. 2. Tymczasem przygotuj kaszę gryczaną. Przebierz kaszę w celu sprawdzenia zanieczyszczeń (czasem można natrafić np. na ziarno innego zboża). Kilkukrotnie przepłucz ją pod bieżącą wodą i ugotuj w osolonym wrzątku (1,5 szklanki wody) do miękkości. 3. Ugotowaną kaszę przesyp do dużej miski i odstaw. 4. Z kapusty ostrożnie odetnij zewnętrzne liście (ok. 20 sztuk), pozbywając się najgrubszej części u nasady. 5. Liście umyj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na 10 minut, aż liście zmiękną. 6. Oddcedź i odstaw do lekkiego przestudzenia. 7. Dziesięć największych sztuk odłuż na bok, posłużą do zawinięcia gołąbków, a kolejne dwa do wyłożenia dna garnka. Resztę poszatkuj. 8. Na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę, grzyby i smaż ok. 5 minut, często mieszając. 9. Zawartość patelni wrzuć do miski z kaszą gryczną, posól, popierz i dodaj lubczyku. Dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku. 10. Na odłożone liście kapusty nałóż farsz i zawiń ciasno w rulonik. Dwa wystające końce kapusty, wciśnij palcem do środka. 11. Na dnie garnka o grubym dnie połóż 2 liście kapusty, 2 liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Ułóż na nich przygotowane gołąbki i zalej bulionem. 12. Zagotuj, zmniejsz ogień do średniego i duś 30 minut pod przykryciem. 13. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i duś dodatkowe 10 minut. 14. Gotowe gołąbki przełóż na półmisek, wyłów liście z dna garnka i zagotuj pozostały sos pomidorowy. Gotuj ok. 5 minut, aż się troszkę zredukuje i zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i podawaj z gołąbkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation