Kuchnia
słodkości
Jadlonomia: Tofurnik na zimno
Składniki na 18 - 20 cm tortownicę:
Spód:
•1 1/2 szklanki migdałów
•3/4 szklanki moreli, namoczonych przez kwadrans w ciepłej wodzie i dokładnie odsączonych
•szczypta soli
Masa tofu:
•3 kostki tofu / każda po 180 g
•1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez dobę w lodówce / 400 ml
•2 1/2 łyżeczki agaru
•1/4 - 1/2 szklanki soku z cytryny
•1/2 - 3/4 szklanki trzcinowego cukru pudru
•skórka otarta z jednej cytryny
•1 łyżeczka pasty waniliowej
•szczypta soli
Przygotowanie:
1.Przygotowanie spodu: do pojemnika blendera wysokoobrotowego typu Vitamix wsypać migdały razem z solą, krótko miksować na grubą mąkę, a następnie dodać namoczone morele i zmiksować wszystko na gęstą i lepką masę. Jeśli nie macie Vitamixa możecie użyć blendera z małym pojemniczkiem i chwilę dłużej moczyć morele. Gotową masę wyskrobać z blendera, ulepić w kulę i odłożyć do lodówki na kilka minut. W tym czasie dno tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia, wyjąć schłodzoną masę i palcami wyłożyć spód wciskając masę w dno tortownicy tak samo, jak robi się to z ciastem kruchym.
2.Przygotowanie masy: otworzyć puszkę schłodzonego mleka i przy pomocy łyżki delikatnie wyjąć białą, gęstą warstwę tłuszczu - objętość gęstej warstwy to około 250 ml, pozostałą kokosową wodę przelać do szklanki i użyć do koktajlu lub naleśników. Kokosowy tłuszcz przełożyć do małego rondelka razem z agarem i delikatnie mieszając gotować na małym ogniu do czasu, aż płyn zacznie bulgotać. Gotować 30 sekund, następnie zdjąć z ognia.
3.Zagotowane mleko kokosowe przelać do kielicha Vitamixa, możecie też użyć ręcznego blendera i zmiksować całą masę w dużej misce. Do gorącego mleka kokosowego mleka dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować na idealnie gładki, aksamity krem. Dodać sok z cytryny i cukier do smaku, próbując kilka razy masę w trakcie przygotowywania. Kiedy będzie już odpowiednio doprawiona i gładka wylać ją na przygotowany wcześniej spód i odstawić na blat na 30 - 40 minut. Po tym czasie ozdobić dowolnymi owocami i włożyć do lodówki na kilka godzin. Kiedy tofurnik zastygnie i odpowiednio się schłodzi można go kroić i podawać.
Wskazówki:
•Do przygotowania zarówno spodu jak i masy z tofu, najlepiej nadają się blendery wysokoobrotowe typu Vitamix, bo radzą sobie szybko z obydwoma warstwami. Jeśli jednak nie macie takie blendera możecie przygotować spód w blenderze z małym pojemniczkiem, a masę tofu ukręcić w maszynce do mielenia lub w misce używając do miksowania ręcznego blendera.
•Jeśli macie alergię na orzechy to spód możecie zrobić z garści ciasteczek zmiksowanych z dwoma łyżkami oleju kokosowego.
•I po raz kolejny przypomnę - dodajcie naprawdę dużo soku cytrynowego!
•Aktualizacja: zwiększyłam dodaną ilość agaru o pół łyżeczki, bo osoby które robią tofurnik po raz pierwszy, często gotują masę za krótko, niedokładnie mieszają lub popełniają inne małe pomyłki, które sprawiają, że tofurnik nie gęstnieje. Dlatego za pierwszym razem dodajcie 2 1/2 łyżeczki, potem możecie zmniejszyć ilość.
MA==