Kuchnia

Ciastka

Delikatne ciasteczka maślane

Składniki:
– 270 g mąki
– 200 g masła albo margaryny (dałam to drugie)
– 100 g cukru pudru
– 30 ml mleka
– 1 jajko
– 10 g cukru waniliowego
– szczypta soli
Oraz:
– cukier kryształ
– cukier trzcinowy
– cukier puder

Przygotowanie:
Lekko ubić margarynę, cały czas miksując dodawać stopniowo cukier puder, a następnie mleko, jajko, cukier waniliowy, sól i po dwie łyżki mąki. Po uzyskaniu jednolitej masy, ciasto nakładać do szprycy do dekoracji tortów i na blasze wyłożonej pergaminem wyciskać kształty ciasteczek.

Formowanie ciasteczek na blaszce
Ciasteczka wkładać do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 12-15 minut aż lekko się zarumienią.

Część ciasteczek posypać cukrem białym, inne cukrem trzcinowym, resztę pozostawić bez posypki, po ich upieczeniu będzie można posypać je cukrem pudrem albo zostawić bez posypki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation