Kuchnia

Ciastka

Dyniowe markizy z czekoladowym kremem

Ciasto:

1 1/2 szklanki mąki,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki soli,
125 g miękkiego masła,
1/2 szklanki brązowego cukru,
215 g puree z dyni*,
1 jajko,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem (radzę zrobić podwójną porcję):

100 g czekolady,
100 g kremówki,
10 g masła
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce mikserem utrzyj masło z cukrem aż będzie puszyste. Dodaj puree i mieszaj do połączenia składników. Dodaj jako, ekstrakt i wymieszaj aż będzie puszyste (może w konsystencji przypominać ciasto muffinkowe). Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj aż składniki będą dobrze połączone. Przy pomocy dużej łyżki nakładaj porcję ciasta na blaszkę (moje ciasto było na tyle gęste, że mogłam robić z niego kulki ręcznie), lekko je spłaszczaj - pozostaw ok. 5 cm odległości między nimi. Piecz 15-20 minut lub do momentu aż będą "wracać do poprzedniego kształtu po naciśnięciu". Wystudź.

Krem: czekoladę połam, rozpuść w kąpieli wodnej, dodając masło, lekko przestudź, dodaj śmietanę, wymieszaj, przekładaj ciastka kremem i schłódź w lodówce.

*jeśli jest bardzo wodniste być może będziecie potrzebowali więcej mąki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation