Kuchnia

Placki, gofry i racuchy

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Składniki:

250 g jogurtu typu greckiego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru brązowego
1,5 szklanki mąki pszennej
truskawki
szczypta soli
2 łyżki oleju roślinnego
olej do smażenia
polewa czekoladowa, wiórki kokosowe do dekoracji


Sposób przyrządzenia:

Do garnka/miski dodajemy jogurt, jajka oraz olej.
Dokładnie mieszamy.
Dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Truskawki kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.
Nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy pomiędzy placuszkami.
Pamiętamy o tym, że placuszki podczas smażenia będą rosnąć.
Dodajemy po dwa plasterki truskawek na każdą sztukę.
Gdy placuszki podrosną i lekko się zarumienią przewracamy je na drugą stronę.
Smażymy do zarumienienia się, pamiętając o tym, żeby nie przywierały do patelni.
Dekorujemy czekoladą oraz wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation