Kuchnia

Wędliny surowe, gotowane, mielonki słoiki

CO MI W DUSZY GRA: SZYNKA Z MIĘSA INDYCZEGO W KAWAŁKACH

To jest kolejna szynka z szynkowara.Tym razem z mięsa w kawałkach.Tej szynki nie będę opisywała już tak dokładnie jak poprzednie dwie ,bo sposób jest podobny.Szynka drobiowa z kurczaka i szynka z indyka z papryką to były szynki z mięsa rozdrobnionego.Trochę inne są proporcje przypraw.Szynka jest bardzo dobrze scalona,dobrze się kroi,a w smaku jest jak konserwowa.Ta szynka nie posiada tłuszczu tylko samą smaczną galaretkę.Spróbujcie Państwo a nie pożałujecie.To nie jest trudne,tylko trochę chęci potrzeba.Czasu też niewiele , bo sposób zrobienia jest bardzo rozciągnięty i tylko czas oczekiwania jest 3 dni.




SKŁADNIKI:

---1 kg czystego mięsa z uda indyka + skórka
---3 płaskie łyżeczki peklosoli (soli peklowej)
---1 płaska łyżeczka pieprzu białego
---mały ząbek czosnku
---1/2 płaskiej łyżeczki soli
---1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
---3 płaskie łyżeczki żelatyny
---100 ml wody niegazowanej



Mięso z uda indyka pokroić w plastry jak na kotlety schabowe i rozbić przez folię .Nie musi być mocno.Skórkę z indyka pokroić w kostkę,nie musi być drobna.Do miski włożyć rozbite mięso,pokrojone skórki i wsypać 3 płaskie łyżeczki soli peklowej i wyrobić jak kotlety mielone.Przełożyć do woreczka foliowego (do zamrażania) i włożyć do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie wyjąć ok.1 godzinę przed wyrabianiem ,żeby mięso nabrało temperatury pokojowej.Do 100 ml wody niegazowanej dodać cukier puder,pieprz biały,ząbek czosnku roztarty z 1/2 łyżeczki soli, żelatynę i wymieszać.Wlać do mięsa i wyrobić ręką lub hakiem w robocie,aż do momentu rozklejenia się całości.




Do szynkowara włożyć woreczek i wkładać kawałki rozklejonego mięsa i dociskać mocno dłonią.Woreczek skręcić i zamknąć szynkowar.Wstawić do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z zimną wodą sięgającą nieco powyżej linii szynki i parzyć 2 godziny od momentu osiągnięcia 75-80 stopni C przez wodę .Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą i pod bieżącą ostudzić.Uważać,żeby woda z kranu nie dostała się górą do szynkowara.Schłodzony szynkowar wstawić do lodówki na 24 godziny i można szynkę wyjąć.Szynka robiona z mięsa w kawałkach mocniej się zasklepia przy dnie i ciężej ją wyjąć.Należy szynkowar wstawić do gorącej wody,ale tylko na 2-3 cm i po bardzo krótkim czasie wyjąć i wyciągnąć mięso.Szynka jest bardzo smaczna,aromatyczna i wilgotna,ale nie cieknąca jakąś wodą niewiadomego składu.Polecam,naprawdę warto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation