Kuchnia

Kulinaria

ORZECHY MARYNOWANE -


0.5 kg orzechów włoskich
4 łyżki soli
600 ml białego octu winnego
2 laski cynamonu
6 goździków
kilka ziarenek kolorowego pieprzu

Orzechy marynowane - sposób przygotowania: Orzechy dokładnie wypłucz i zalej litrem wody (powinny być przykryte). Dodaj sól i odstaw na 12 godzin (co najmniej). Potem odcedź, ponownie wypłucz i odkładnie osusz papierowym ręcznikiem. Orzechy przełóż do wysterylizowanych słoików. Do rondla wlej ocet, zagotuj i dodaj przyprawy: goździki, pieprz i cynamon. Odstaw do przestygnięcia. Łyżką cedzakową wyjmij cynamon i włóż po kawałku do każdego słoja. Ciepłym octem zalej orzechy i odstaw w suche, chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Nie martw się, jeśli zalewa zmętnieje, gdyż po kilku dniach ponownie się sklaruje. Orzechy trzeba zjeść w ciągu 3 miesięcy - pasują do serów i pieczonej wieprzowiny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation