Kuchnia

Kulinaria

Ciasto jogurtowe bez pieczenia
Składniki:
100g masła
150g biszkoptów
8 łyżeczek żelatyny
500g czerwonych porzeczek, umytych i obranych
500g jogurtu naturalnego
500g zmielonego twarogu
170g cukru pudru (można dodać więcej, jak wolimy słodsze)
1 opakowanie cukru waniliowego
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
porzeczki do ozdoby

1. Masło roztopić.

2. Biszkopty bardzo drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze albo robocie kuchennym.

3. Do pokruszonych biszkoptów dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i docisnąć.

3. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki ciepłej wody.

4. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito.

5. Do dużej miski włożyć ser, dodać jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, mus porzeczkowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach.

6. Do żelatyny dodać 4-5 łyżek masy serowej i rozmieszać. Całość wlać do pozostałej masy i wymieszać dokładnie mikserem. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa zgęstniała.

7. Gdy masa serowa zacznie tężeć, ubić śmietankę kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę. Następnie krem przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

8. Gdy masa dobrze stężeje, nożem oddzielić ciasto od tortownicy i zdjąć ostrożnie obręcz. Przed podaniem udekorować porzeczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation