Kuchnia

Kulinaria

Deser makowo - bananowy
Składniki:
100 g maku
50 g rodzynek
2 łyżki rumu lub whiskey
szklanka mleka
1 średni, dojrzały banan
1 żółtko
150 g mascarpone
skórka otarta z cytryny
2 łyżki Golden Syroupu lub miodu
300 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
wiśnie koktajlowe do dekoracji
Wykonanie

Mak zalać gorącym mlekiem. Wystudzić, wstawić do lodówki.
Rodzynki zalać rumem - odstawić.
Żółtko utrzeć do białości, dodać pokrojonego w plasterki banana i Golden Syroup - ubić na gładki krem. Następnie dodać mascarpone i rozmieszać - już nie ubijając (można mikserem zmieniając ubijaczkę na końcówkę mieszającą).
Mak i rodzynki odcedzić na sicie. Dodać do kremu wraz z otartą skórką z cytryny.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Delikatnie połączyć z kremem. Przełożyć do pucharków, udekorować wiśniami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation