Kuchnia

przepisy

Śmietanowiec z galaretką - przyslijprzepis.pl

Śmietanowiec z galaretką
14
0
Czas przygotowania: 90 min. | kategoria: ciasta i desery
Bardzo lubimy takie desery
śmietanowiec z galaretką
Śmietanowiec
Składniki
Składniki na tortownicę 22 cm:

2 szklanki gęstej śmietany 18 %
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1 paczka herbatników
5 łyżeczek żelatyny ( 20 g)
3 galaretki różnego koloru
Sposób przygotowania
1.
Przygotować wcześniej 2 galaretki. Gdy stężeją - pokroić w kostkę. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Podgrzać mleko. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić w gorącym mleku. Dodać cukier, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
2.
W międzyczasie rozpuścić trzecią galaretkę i odstawić do stygnięcia. W talerz do zupy odlać 3 łyżki ciepłej jeszcze galaretki i maczać w niej herbatniki, następnie układać je na spód tortownicy ( będą potem wilgotne i miękkie ). Śmietanę zamieszać, wlać do niej ostudzone mleko i pokrojone galaretki - całość wymieszać łyżką. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa zastygnie - zalać galaretką i włożyć ponownie do lodówki na 2-3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation