Kuchnia

przepisy

"Czarna porzeczka"
składniki:
- herbatniki około 10 paczek,
- krem krówka,
- krem karpatka (+ mleko i masło)
- sok z czarnej porzeczki z owocami,
- mąka ziemniaczana 2 łyżki lub budyń śmietankowy,
- śmietana kremówka 500 ml
- 4 łyżki cukru pudru
- żelatyna 3 łyżeczki

Przygotowanie:
Blaszkę prostokątną wykładany herbatnikami, na to wykładamy ostudzony krem karpatkę (robimy wg przepisu na opakowaniu) - ewentualnie możemy zastąpić masą budyniową; na krem wykładamy kolejną warstwę herbatników, którą smarujemy kremem krówkowym (proponuję wstawić puszkę do wrzątku - łatwiej się rozprowadza). Na krem kolejna warstwa herbatników, a bezpośrednio na nią "kisiel" z czarnej porzeczki (sok gotujemy wraz z owocami, po czym dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie 1/2 szklanki wody + 2-3 łyżki mąki), możemy też zamiast kleju z mąki wsypać żelatynę lub po prostu budyń śmietankowy :) też będzie dobrze. Na to wykładamy ubitą śmietanę (do śmietanki dodajemy 4 łyżki cukru pudru miksujemy, na koniec przestudzoną żelatynę - ok 2-3 łyżeczki, wlewamy i jeszcze miksujemy przez chwilę). Na sam wierzch robimy wzorek z czarnej porzeczki.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation