Kuchnia

przepisy

Cisto francuskie nadziewane kurczakiem , pieczarkami , cebulą
Składniki :
(12szt)


2 paczki gotowego ciasta francuskiego (w rulonie)

0,5 piersi z kurczaka

30 dkg pieczarek

1 duża cebula

0,5 szkl. mleka

1 kostka serka topionego

1 łyżka masła

2 łyżki mąki pszennej

sól i pieprz



Rozwijamy pojedynczo ciasto na stolnicy i robimy z niego 6 równych kwadratów,

które kładziemy do wysmarowanej (tłuszczem) foremki na muffiny. Formujemy

takie jakby miseczki.

Pierś kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowa kroimy ja w

kostkę.

Pieczarki umyte, obrane i pokrojone (w paski lub ćwiartki ) smażymy na patelni.

W międzyczasie obraną cebulę kroimy w drobną kostkę , aby potem ja usmażyć .

W małym garnku roztapiamy 2 łyżki masła na małym ogniu, dodajemy do niego 2 łyżki mąki

i lekko podsmażamy (na małym ogniu , tak aby nie nabrała mąka brązowego koloru ) do tej

masy wlewamy 0,5 szkl mleka mieszając , dodajemy serek topiony -gotujemy całość. Jeśli

nasz "sos" będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Całość proponuje zblenderować ,

aby powstała gładka konsystencja. Doprawić solą i pieprzem (proponuje solić na końcu ,

gdyż serek sam w sobie ma już sól)

Do naszych "miseczek" z ciasta francuskiego wkładamy warstwami :

- pieczarki usmażone

-pierś kurczaka

-cebulę usmażoną

-nasz sos
Jeśli chcemy na wierzch możemy posypać potarty żółty ser. Gotowe "miseczki" pieczemy w 180°-190 ° ok 30 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation