Kuchnia

przetwory

Galaretka z pigwy

Składniki
1 kg owoców pigwy
3 szklanki wody
sok z 1 cytryny
25 dag cukru żelującego 2:1
2 gałązki melisy cytrynowej

Sposób przygotowania
Myjemy i obieramy owoce. Miąższ wraz z pestkami kroimy na kawałki, wkładamy do rondla, zalewamy wodą, przykrywamy i rozgotowujemy (45-50 minut) na średnim ogniu. Cedzimy przez sitko wyłożone gazą, nie odciskając soku, tylko pozwalając mu samemu spłynąć (inaczej galaretka będzie mętna). Do soku pigwowego dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Odmierzamy teraz 500 ml soku, wlewamy do rondla. Mieszamy z cukrem, wkładamy gałązki melisy, zagotowujemy na mocnym ogniu, stale mieszając. Gotujemy 2 minuty, licząc od momentu zawrzenia, wyjmujemy melisę, a gotową galaretką napełniamy 2 wyparzone słoiki. Przykrywamy kółeczkami wyciętymi z folii kuchennej zanurzonymi w rumie i mocno zakręcamy słoiki. Stawiamy na 5 minut dnem do góry, potem odwracamy i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Na koniec przenosimy do spiżarni.

Autor
Magazyn Kuchnia
http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/161898064/galaretka+z+pigwy/p
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation