Kuchnia

przetwory

Kapusta kiszona w słoikach

Składniki:
Kapusta kiszona w słoikach

5 kilogramów kapusty białej-ja używam odmiany kamienna głowa

0,5 kilograma marchewki

10 dag soli kamiennej

2 łyżki kminku


Sposób przygotowania:
Kapusta kiszona w słoikach
Kapustę poszatkuj za pomocą szatkownicy, przełóż do dużej miski. Nasól solą i dokładnie wymieszaj, pozostaw na noc pod przykryciem ,aby kapusta puściła sok.

Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużych słoikach układaj warstwami kapustę i marchewkę, ubij mocno za pomocą drewnianej pałki .Pozostały sok przelej do słoików.

Słoiki z kapustą pozostaw w ciepłym miejscu przez tydzień. Po tym czasie słoiki z kapustą otwórz, i przebij kapustę za pomocą patyczka lub szpikulca, aby kapustę odgazować.

Kapustę przenieś w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy.

gotujmy.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation