Kuchnia

przetwory

Konfitura z truskawek i pianek marshmallow

Składniki :
1kg truskawek,
opakowanie cukru żelującego 500g 2:1,
sok z 2 cytryn,
laska wanilii,
300g pianek marshmallow,
100ml kremówki.

Przygotowanie :
Truskawki umyj, oczyść i pokrój na kawałki. Wsyp cukier żelujący do truskawek, wlej sok z cytryny oraz laskę wanilii przekrój na pól , wyciągnij miąższ i wrzuć do garnka. Dokładnie połącz składniki i odstaw na 30 minut. Masę truskawkową zagotuj ciągle mieszając. Gotuj 3-5 minut. Konfiturą natychmiast napełnij słoiczki do 2/3 wysokości. Do osobnego garnka wrzuć pianki pokrojone na kawałki, dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając aż pianka się rozpuści. Dopełnij masą piankową słoiki. Zakręć i odwróć do góry dekielkami na 5 minut. Po tym czasie postaw słoik w normalnej pozycji i pozostaw do ostygnięcia.
Słoiki można przechowywać w lodówce do 4 tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation