Kuchnia

gotowanie

Kurczak do pyaza ( w cebuli )

SKŁADNIKI:

* udka z kurczaka – 2 szt

* olej – 80 ml

* duża cebula – 2 szt

* starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka

* przyprawa garam masala – 1 płaska łyżeczka

* czosnek – 1 duży ząbek

* chili – 0,5 łyżeczki

* mielona kolendra – 0,5 łyżeczki

* kardamon – 2 szt

* pieprz ziarnisty – 2 szt

* gęsty przecier pomidorowy – 2 łyżki

* letnia woda – 150 ml

* sok z cytryny – 1 łyżka

* zielona papryczka chili – 1 szt





SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekane cebule, złocimy.

Zmniejszamy ogień, dodajemy starty imbir, przyprawę garam masala, posiekane ząbki czosnku, mieloną kolendrę, kardamon i pieprz – dokładnie mieszamy.

Dodajemy gęsty przecier pomidorowy i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.

Uważajmy, by czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi się gorzkie i niestety nie będzie się nadawało do jedzenia.

Dodajemy udka z kurczaka obrane ze skóry i dokładnie smarujemy przyprawami.

Dolewamy letnią wodę, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu dusimy ok. 25-30 minut ( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody ).

Po tym czasie skrapiamy sokiem cytrynowym , dodajemy posiekaną papryczkę chili i dokładnie mieszamy.

Podajemy gorące ze świeżą zieleniną.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation