Kuchnia

gotowanie

Pieczona kaczka z chrupiącą skórką


Składniki
4 porcje

1 kaczka (Pekin), o wadze około 2,5 kg

Sos śliwkowy:

1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego
sok z 1 limonki
1 łyżka syropu klonowego
4 suszone śliwki (niewędzone)
świeżo zmielony pieprz
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
około 1/3 szklanki wywaru z pieczonej kaczki (z powyższego przepisu)

Purée ziemniaczane z wasabi:

1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka śmietanki 30%
1 łyżeczka wasabi

Sałatka:

rukola, świeże mango, borówki amerykańskie
winegret imbirowy: 4 łyżeczki świeżo startego imbiru, 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy lub 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z cytryny lub limonki, sol i pieprz
1 łyżka orzeszków ziemnych

Przygotowanie

Ze środka kaczki wyjąć podroby i/lub szyjkę (szyjkę można wykorzystać np. do rosołu z kaczki). Kaczkę umyć, włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę soli, zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na pół godziny, w międzyczasie raz odwrócić.

Kaczkę wyjąć z wody (słoną wodę wylać), mięso osuszyć, nożycami odciąć kuperek i nadmiar skóry przy otworach z przodu i z tyłu (skórę na piersiach, korpusie i nogach zostawiamy).

Kaczkę natrzeć solą (około 1 łyżeczki) i zmielonym pieprzem (około 1/2 łyżeczki), wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę włożyć grzbietem do góry do żaroodpornego garnka. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na razie bez przykrycia) i piec przez 1/2 godziny. Następnie zamknąć garnek pokrywą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 2 godziny. W połowie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę. Wyjąć kaczkę z garnka, wywar i tłuszcz zlać do słoika.
Po przestudzeniu odciąć nogi i piersi od korpusu. Można je dodatkowo zrumienić w piekarniku: ułożyć kawałki kaczki na blaszce, skórką do góry. Krótko zrumienić w piekarniku na funkcji grilla, ustawiając blaszkę na najwyższej półce piekarnika i ustawiając wysoką temperaturę. Korpus po upieczonej kaczce wraz z kośćmi po zjedzeniu nóżek wykorzystać do ugotowania rosołu z kaczki.
Sos śliwkowy: pierwsze 7 składników z listy włożyć do garnuszka, zagotować, zmiksować blenderem, dodać wywar z kaczki lub bulion w takiej ilości aby uzyskać dobrą konsystencję sosu, jeszcze raz zagotować i odstawić z ognia.

Purée ziemniaczane z wasabi:
ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło i rozgniatać praską na gładkie purée, pod koniec dodać śmietankę i wasabi.

Sałatka z rukolą i mango z winegretem imbirowym:
rukolę umyć i osuszyć, mango obrać i zetrzeć na tarce (lub pokroić jeśli jest miękkie), borówki umyć, wszystko wymieszać i włożyć do salaterek. Składniki winegretu wymieszać w miseczce i polać po sałatce. Posypać orzeszkami (posiekanymi i zrumienionymi).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation