Kuchnia

na piątek

Składniki:

krewetki,
sok z 1 limonki,
1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
1/4 łyżeczki sumaku,
1/4 ostrej papryki,
sól,
oliwa z oliwek

Składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Krewetki oczyścić, umieścić w marynacie i wymieszać.
Tak przygotowane krewetki umieścić w lodówce na mniej więcej godzinę.
Krewetki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

natka pietruszki,
sok z limonki,
świeża kolendra,
sól, pieprz,
mały ząbek czosnku,
oliwa z oliwek

Natkę pietruszki i kolendrę umyć i osuszyć.
Zmiksować w pojemniku blendera lub utrzeć w moździerzu, dodać czosnek, sól, pieprz i oliwę.

dodatkowo : jogurt naturalny, limonka, świeża kolendra, ew. pieczywo

Krewetki podajemy na kleksie z jogurt naturalnego, najlepiej gęstego.
Polewając ziołowym sosem i skrapiając sokiem z limonki.
Idealnie smakuje z chrupiącym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation