Kuchnia

na piątek

Co potrzeba:
/na dwie porcje/

6 – 7 suszonych pomidorów
250g krewetek tygrysich
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
½ łyżeczki ostrej czerwonej papryki
1 łyżka przecieru pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka świeżo startej skórki z cytryny
2 garście roszponki (można użyć też rukoli)
sól i świeżo zmielony pieprz

[Pin on Pinterest]


[Pin on Pinterest]


Suszone pomidory zalać ½ szklanki gorącej wody i odstawić na godzinę aż zmiękną, następnie zmiksować wraz z łyżką przecieru pomidorowego na gładka masę.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i smażyć 2-3 min (aż lekko zbrązowieje), dodać masę z suszonych pomidorów, krewetki, paprykę, sól i pieprz do smaku. Smażyć ok. 3 min, aż krewetki się ‘zwiną’.

Makaron (użyłam wąskich wstążek tagiatelline) ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wymieszać makaron z sosem na patelni, dodać garść liści roszponki.

Podawać od razu, posypane resztą roszponki i skórką cytrynową.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation