Kuchnia

przetwory

Cukinia w zalewie „po chińsku”

Składniki:

2 kg cukini (ogórków)
2 główki czosnku ( ja dałam mniej)
2 łyżki soli

zalewa:
5 łyżek oleju
1 i ½ szklanki octu
½ kg cukru
1 czubata łyżeczka chilli lub pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Cukinie dokładnie myjemy, odkrawamy końcówkę zieloną - ogonek, kroimy na pół. Jeśli jest to młoda (mała) cukinia możemy pestki zostawić, jeśli jest duża (starsza) to wyciągamy miękki miąższ z pestkami. Twardą część cukini (wraz ze skórką) kroimy w ok. 2 cm kostkę, plastry - zasypujemy solą i odstawiamy na 10-20 minut, a następnie wkładamy do czystych słoików (bez wody, która nam się zbierze po posoleniu i odstaniu) - z ogórkami postępujemy analogicznie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation