Kuchnia

przetwory

Cukinia marynowana

Składniki
5-6 sztuk dużych cukini

Do słoika:
2-3 ziela angielskie
2-3 ziarenka pieprzu
2 szczypty gorczycy
1 liść laurowy
koszyczek kopru

Zalewa:
8 szklanek wody (szklanka 250 ml)
1 szklanka octu 10%
8 łyżek cukru (czubate)
2,5 łyżki soli
Cukinię umyć i obrać ze skóry. Pokroić w szerokie i grubsze paski. Do wyparzonych słoików wrzucić wszystkie przyprawy i poukładać luźno pociętą cukinię.

Z podanych składników przygotować zimną zalewę (nie gotujemy jej). Zalać cukinię i zakręcić słoiki.

Tak przygotowaną cukinię pasteryzować 5-8 minut (od momentu zagotowania).

Gorące słoiki wyjąć i pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation