Kuchnia

ciasta

Placuszki kokosowe na dobry dzień


Składniki:

165 g mleka kokosowego - mała puszka
165 g dowolnego mleka (roślinnego lub krowiego)
1 jajko
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem) - rozpuszczonego i przestudzonego
2 łyżki syropu z agawy (można zastąpić miodem lub cukrem pudrem)
pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

mleko kokosowe wlej do miski, puszką odmierz drugi rodzaj mleka - pomieszaj dobrze łyżeczką, by przepłukać puszkę z resztek kokosowego smaku
do mlek wbij jajko, dodaj rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy (masło), syrop z agawy, wymieszaj
mąkę wymieszaj z sodą, dodawaj stopniowo do rzadkich składników, mieszając dokładnie (miksując)
smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej tylko leciutko olejem kokosowym (lub innym roślinnym) - co dwie partie placków smaruj ponownie patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym w tłuszczu, by nie przywierały


Podawaj ze świeżymi owocami, musem owocowym, można lekko dosłodzić sypiąc po wierzchu cukrem pudrem lub skrapiając syropem z agawy/miodem/syropem klonowym. Mniej więcej tyle powinno wystarczyć, żeby mieć dobry dzień. Dobra kawa czy świeżo wyciśnięty sok to już wyraz takiej dbałości o szczegóły i o siebie, że dzień z pewnością Ci to wynagrodzi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation