Kuchnia

ciasta

*** BEZ PIECZENIA ***

TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI


SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD:
200 g herbatników (ja użyłam Petitki)
100 g czekolady (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
50 g miękkiego masła

SKŁADNIKI NA KREM:
250 g mascarpone
200 g białej czekolady

DODATKOWO:
250-300 g świeżych malin
cukier puder do oprószenia

WYKONANIE:
SPÓD:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Do malaksera włóż herbatniki, przelej czekoladę i dodaj masło. Zmiksuj wszystko na gładko.
Dno i boki formy do tarty o średnicy 24-25 cm wyłóż przygotowaną masą ciasteczkową, dobrze ugnieć i wsadź do lodówki na czas przygotowywania kremu.

KREM:
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź lekko.
Mascarpone ubij przez kilka sekund mikserem.
Teraz zacznij powoli wlewać roztopioną czekoladę do mascarpone, cały czas miksując.

Spód wyjmij z lodówki. Przelej na niego gotowy krem, ułóż na wierzchu maliny (otworkami w dół).

Tartę trzymaj w lodówce przez około 12 h, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprósz maliny cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation