Kuchnia

ciasta

biszkopt orzechowy z kawowym kremem mascarpone, powidłami i cynamonem

Składniki:

Na biszkopt:

7 jajek
⅔ szklanki mąki pszennej
⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
100 g suchych, zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Na krem:

300 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
Dodatkowo:

100 g powideł, najlepiej bez cukru
cynamon
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ucieramy i odstawiamy na bok.

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania, stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia i mieszamy razem.

Oba rodzaje mąki łączymy. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy, aż składniki się połączą. Do ciasta dodajemy zmielone orzechy i cynamon.

Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut (do suchego patyczka, aż wierzch się przyrumieni).

Upieczone ciasto odstawiamy na 20 minut, aż lekko przestygnie, a następnie wyjmujemy z formy i odwracamy do góry dnem. Studzimy, aż będzie całkowicie zimne.

Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, aż nie będzie grudek.

Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Serek mascarpone dodajemy po łyżce do ubitej śmietanki i krótko, na małych obrotach miksujemy razem. Na koniec dodajemy kawę i mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą.

Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Dolny blat wkładamy z powrotem do tortownicy, smarujemy powidłami, nakładamy krem. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy czynność. Wierzch przykrywamy trzecim blatem. Zawijamy tortownicę w folię spożywczą i chłodzimy ciasto przez 2-3 godziny. Pozostały krem również wstawiamy do lodówki.

Schłodzone ciasto odwracamy do góry dnem. Dekorujemy wierzch i boki pozostałym kremem (np. przy użyciu rękawa cukierniczego). Wierzch ciasta posypujemy cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation