Kuchnia
ciasta
Zakręcone koreańskie pączki
SKŁADNIKI
► masło [30 g / 2 łyżki]
► cukier [20 g / 2 łyżki]
► mleko [230 g / 1 szklanka]
► jajko [1 sztuka]
► drożdże instant [7 g / 1 saszetka]
► mąka [450 g]
► olej do smażenia [0k. 500 ml]
Dodatkowo:
► cukier [ok.5 łyżek + łyżeczka cynamonu do obtoczenia]
PRZYGOTOWANIE
Masło rozpuścić w rondelku na średnim ogniu.
Dodać mleko i cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Do mieszanki mleka z masłem wbić jajko, wymieszać i dodać saszetkę drożdży. Wymieszać wszystko i zostawić na ok. 5 minut.
W międzyczasie do miski wsypać mąkę i (opcjonalnie) szczyptę soli. Wymieszać mąkę trzepaczką, aby pozbyć się grudek i ją napowietrzyć.
Do mąki wlać przygotowany zaczyn drożdżowy, wymieszać łyżką i zagnieść ciasto, aż do uformowania gładkiej kuli.
Ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Po godzinie wyjąć ciasto z miski i zagnieść na blacie podsypanym mąką.
Ciasto podzielić na 16 części. Aby było najbardziej równe, kawałki ciasta dzielić na połowę, póki nie otrzymamy 16 porcji.
Uformować zakręcone pączki zgodnie z instrukcją na zdjęciach. Gotowe pączki ułożyć na desce i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie przewrócić pączki na drugą stronę i zostawić ponownie do wyrośnięcia na 10 minut. Przewracamy pączki po to, żeby były równomiernie wyrośnięte a nie wypukłe z jednej i płaskie z drugiej strony.
Do garnuszka wlać olej (wybrać niezbyt duży garnek lub głęboką patelnię – ważne jest, by wrzucone pączki nie dotykały dna i mogły swobodnie pływać w oleju.
Odpowiednia temperatura do smażenia to ok. 175 stopni. Jeśli nie macie termometru kuchennego, dobrym sposobem jest zanurzenie drewnianego przedmiotu (pałeczki, wykałaczki, rączki od drewnianej łyżki) w oleju, jeśli wokół drewna zaczną tańczyć bąbelki, oznacza, że olej jest dobrze rozgrzany.
Smażyć pączki po 2-3 sztuki jednocześnie (aby nie obniżyć zbytnio temperatury oleju). Obrócić, gdy nabiorą złotego koloru. Krócej smażone pączki będą lepsze i delikatniejsze – jeśli przetrzymamy je w oleju i zbytnio zbrązowieją, mogą być zbyt twarde i zbyt suche.
Zaraz po wyciągnięciu z oleju, osuszyć na ręcznikach papierowych. Póki gorące, obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
MA==