Kuchnia

kuchnia - ciasta i desery

Semifreddo malinowe z bezami

Składniki:
· 2 jajka
· 4 czubate łyżki cukru pudru
· 500 ml śmietany 30%
· 100 g małych bezików
· ok. 500 g malin
na polewę malinową:
· ok. ½ szklanki przecieru odlanego z 500g przetartych malin
· 2- 3 łyżki cukru
· 2 płaskie łyżeczki żelfiksu

Wykonanie:
Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia. Przecieramy przez sitko. Ok. pół szklanki malinowego przecieru odlewamy do małego rondelka (garnuszka), wsypujemy 2 -3 łyżki cukru i 2 płaskie łyżeczki żelfiksu. Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i jeszcze trochę mieszamy do zaniku piany, po czym odstawiamy do przestudzenia.
Jajka sparzamy wrzątkiem. Białka oddzielamy od żółtek, schładzamy, po czym ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej porcjami kogel-mogel delikatnie mieszając łyżką.
Dajemy porcjami przecier malinowy i grubo pokruszone bezy (trochę odkładamy do dekoracji), delikatnie mieszamy i przekładamy do małych miseczek (pojemniczków np. po jogurcie) przykrywając folia aluminiową lub lekko zwilżonej formy keksowej. Zamrażamy.
Po kilku godzinach deser nadaje się do jedzenia (ja przygotowuje w przeddzień podania i wkładam do zamrażarki na noc). Najlepiej smakuje na wpół rozmrożony lub bardziej. Podajemy z pokruszonymi bezikami i polewą (sosem) malinowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation