Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Jesienny torcik

Składniki:

na biszkopt:

2/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
1/3 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
5 jajek
na masę jabłkową:

1,5kg jabłek (kwaśnych)
dwa małe goździki (zmielone lub utłuczone w moździerzu)
pół łyżeczki cynamonu
cukier (ilość do smaku, według kwaśności jabłek)
na karmel:

8 łyżek cukru (z górką)
pół szklanki gorącej wody
1/3 szklanki śmietanki
ponadto:

150g orzechów laskowych
2/3 szklanki powideł śliwkowych

Biszkopt: białka oddzielić żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, łyżka po łyżce. Kiedy masa będzie stabilna i sztywna, dodawać po jednym żółtku, jedno po drugim. Mąkę połączyć z mączką orzechową, przesiać przez sito i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o średnicy 23cm. Piec około 30 minut w temperaturze 165oC. Przed wyłączeniem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe, a następnie wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości mniej więcej kolan na podłogę. Wstawić z powrotem do wyłączonego już piekarnika i pozostawić z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.

masa jabłkowa: jabłka pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć owoce do garnka i przykryć na kilka minut stawiając na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, dodać przyprawy i gotować bez przykrycia aż masa zgęstnieje.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na dolne ciasto wyłożyć połowę powideł, rozsmarować po całości. Na to wyłożyć grubą warstwę jabłek. Na jabłka delikatnie ponownie wyłożyć cienką warstwę powideł. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć.

Karmel: cukier rozprowadzić na suchej patelni, postawić na średnim ogniu. Nie mieszać, cukier musi się rozpuścić i zbrązowieć. Kiedy to nastąpi zalać cukier wodą (będzie dość mocno bulgotać), mieszać aż cukier się rozpuści, a następnie dodać śmietankę. Gotować co jakiś czas mieszając. Kiedy karmel będzie lekko brązowy, dodać masło. Kiedy się rozpuści, wyłączyć palnik. Dodać posiekane orzechy. Masę wyłożyć równomiernie na wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation