Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Maślane bułeczki - ugotuj.to

MAŚLANE BUŁECZKI - składniki:
na 30 sztuk:
625 g mąki
250 ml mleka
250 g masła
125 g cukru
75 g drożdży
7 żółtek
MAŚLANE BUŁECZKI - sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć do miski, zasypać połową cukru i rozetrzeć. Dodać 150 g mąki i letnie mleko (podgrzane do 35 st. C). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem. u Do miksera wyposażonego w miskę i hak do wyrabiania wsypać pozostałą mąkę, wyrośnięte drożdże, żółtka z cukrem i mieszać na małych obrotach, aż składniki się połączą, a ciasto będzie miękkie i giętkie (można wyrabiać ręcznie, ważne, żeby nie podsypywać mąką). Wyrobione ciasto zdjąć z haka, ułożyć na dnie miski, przykryć wilgotną szmatką i folią. Odstawić, żeby urosło. W temperaturze pokojowej trwa to ok. 90 min. Masło rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Do wyrośniętego ciasta dodawać powoli masło, cały czas wyrabiając (aż przestanie się lepić). Na dwóch blaszkach z piekarnika położyć papier do pieczenia i posmarować go delikatnie oliwą. Jak lepić bułki? Wyjąć ciasto, ukroić kawałek i formować z niego wałek o długości ok. 30 cm. Zrobić supeł z ciasta, tak aby zwisające końce miały po 5 cm. Lewy koniec ciasta umieścić na pętli i przełożyć przez środek. Prawy koniec ciasta zawinąć do spodu i przez pętlę do góry. Następnie lekko ścisnąć dwa końce - powinien powstać okrągły obwarzanek. Uformowane bułki ułożyć na blaszce, zachowując odstęp (jeszcze urosną), i odstawić na 15 min. Posmarować je jajkiem rozmieszanym z łyżeczką wody. Przed pieczeniem posypać makiem, sezamem, czarnuszką. Piec 25-30 min w temp. 180 st. C. Po upieczeniu polać lukrem. Smarować konfiturą i masłem.

http://ugotuj.to/ugotuj/160208648/maslane+buleczki/p/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation