Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Bakłażanowe cannelloni czyli zapiekanka z bakłażana - UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z bakłażana – składniki:

-4 bakłażany
-250 g mozzarelli (pokrojonej w 1 cm paski)
-250 g ricotty
-30 g startego parmezanu
-liście bazylii
-sól, pieprz, oliwa, zioła prowansalskie

Sos:

-3 puszki pomidorów (3x400g)
-3-4 ząbki czosnku
-oliwa, sól, pieprz, oregano
-bazylia świeża lub suszona

1. Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posypać solą i zostawić na 15-20 minut. Po tym czasie dobrze opłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posmarować z obu stron oliwą. Smażyć z obu stron na patelni grilowej lub ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni około 20 minut, odwracając plastry w połowie pieczenia. Uważać, żeby nie były zbyt miękkie bo będą się rozpadać w trakcie zwijania.



2. Na wystudzone plastry bakłażana rozsmarować 1 łyżeczkę ricotty, posypać mieszanką soli, pieprzu i ziół prowansalskich, położyć listek bazylii i pasek mozzarelli. Zwinąć w rulon. W taki sam sposób przygotować wszystkie plastry bakłażana.



3. Na odrobinie oliwy wycisnąć czosnek i całość mieszać kilka minut – na małym ogniu – nie dopuszczając do zbrązowienia czosnku. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano, bazylię. Gotować na małym ogniu aż sos zrobi się gęsty.


4. 1/3 sosu pomidorowego wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego (23×32 cm). Na sos wyłożyć roladki. Resztę sosu wylać na roladki. Posypać startym parmezanem. Ja dodałam jeszcze resztę mozzarelli, której nie zużyłam do roladek. Piec w nagrzanym piekarniku – 190 stopni – około 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation