Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Granola z patelni bez tłuszczu

Składniki na jeden słoik:

szklanka posiekanych ulubionych bakalii ( u mnie pestki dyni, orzechy włoskie, słonecznik, migdały)
pół szklanki płatków owsianych
kilka łyżek otrębów owsianych, ewentualnie suszone owoce
2 łyżki miodu

Bakalie prażymy na suchej patelni, każdy rodzaj osobno, następnie prażymy płatki owsiane. Wszystko przekładamy do foremki. Na tę samą, jeszcze gorącą patelnię wlewamy 2 łyżki miodu i wyłączamy gaz pod patelnią, następnie na płynny miód wlewamy szklankę uprażonych wcześniej bakalii i płatków owsianych, dokładnie mieszamy aby pokryły się miodem. Masę wsypujemy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 2 godziny. Po tym czasie masę traktujemy nożem i rozdzielamy na dowolnej wielkości bryłki, dodajemy otręby i suszone owoce i konsumujemy jako płatki muesli.

Inny pomysł- można masę przerobić na batoniki owsiane, dodając o łyżkę miodu więcej i przygniatając ją czymś ciężkim, by były zwarte włożyć na 3-4 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation